23 MAA

Herdenking 70-jarig Bevrijding Achterhoek

Extra openstelling AVOG's Crashmuseum

AFGELOPEN

In verband met de 70-jarige herdenking van de bevrijding van de Achterhoek is het museum 2 weken extra geopend.

Na gevechten met de laatste Duitse troepen op donderdag 29 en vrijdag 30 maart 1945 werd op Goede Vrijdag 30 maart 1945 Aalten bevrijd door eenheden van de Britse Grenadier Guards en de Irish Guards, gevolgd door de bevrijding van Winterswijk op zaterdag 31 maart 1945 door de Royal Welsh Fuseliers. Ook Lichtenvoorde en Groenlo werden op zaterdag 31 maart 1945 (Paaszaterdag) bevrijd door respectievelijk de Canadese 4e Pantserdivisie en de Guards Armoured Division. Enkele tientallen Geallieerde militairen kwamen daarbij om het leven en zijn op de plaatselijke begraafplaatsen begraven. In de Aaltense musea wordt ruim aandacht besteed aan de periode van de bezetting en het laten onderduiken van Joden en verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog met speciale schoolprogramma’s voor het voortgezet onderwijs.

Ook AVOG’s CRASH MUSEUM in Lievelde sluit zich aan bij dat Bevrijdingsprogramma door extra openstelling van het museum. In ons museum is een permanente expositie ingericht over de Luchtoorlog boven de Achterhoek. De luchtoorlog vormde een onlosmakelijk deel van de Tweede Wereldoorlog en zonder de bombardementen van de Geallieerden op Duitsland, met name op het industriële Roergebied, zou het niet mogelijk zijn geweest in mei 1945 de Tweede Wereldoorlog in Europa te beëindigen. In de Aaltense musea worden aan de leerlingen schoolprogramma’s (opdrachten en leerdoelen) aangeboden.

In AVOG’s CRASH MUSEUM wordt doorlopend een speciale voorlichtingsfilm “De Luchtoorlog herleeft” getoond die in het kort de geschiedenis van de Luchtoorlog 1940-1945 boven de Achterhoek weergeeft. Daarna volgt een rondleiding voor geïnteresseerden. In verband met de Herdenking van de Bevrijding op 31 maart 2015 is het Crashmuseum extra geopend in de week ervoor en de week erna.

Het museum is extra geopend op 23, 24, 25, 26, 27, 30 + 31 maart 2015 en 1, 2, en 3 april 2015, telkens van 13.00 - 17.00 uur.