09 MEI

Foto- en filmexpositie bij Erve Kots

'Lievelde zoals het was'

AFGELOPEN

De expositie betreft een selectie foto’s uit het dagelijkse gebeuren in Lievelde. De datering van de foto’s is vanaf ca. 1930 tot recent.

Een onderdeel ervan betreft een fotoserie over Lieveldse bedrijven. Na de tweede wereldoorlog 1940-1945 vonden nog veel mensen tot uit de verre omtrek werk bij de grote Lieveldse bedrijven Sturka confectiefabriek en exportslachterij Vos. Beide bedrijven zijn helaas niet meer. Sturka vetrok reeds in de jaren tachtig van de vorige eeuw uit Lievelde. Begin jaren 2000 bleek slachterij Vos, die voordien al was overgegaan in handen van Vion, niet meer rendabel. De gebouwen werden vorig jaar defintief gesloopt.

Een aparte fotoserie is gewijd aan de NAM boring in 1975 in Lievelde naar gas. Een van de boorkoppen die destijds door de NAM daar gebruikt werd, is op de tentoonstelling te bezichtigen, samen met monsters van het boorgruis. Op tekstpanelen wordt de interessante geschiedenis van boringen in het verleden in Groenlo en Winterswijk uit de doeken gedaan. Misschien wordt er in Lievelde ooit nog eens naar schaliegas geboord.

Foto's over de cycloon die op 1 juni 1927 onder andere een groot deel van de Lieveldse boerderijen verwoestte, ontbreken uiteraard niet.

Filmbeelden, die tijdens de expositie doorlopend vertoond zullen worden, betreffen het reilen en zeilen van de bevolking in Lievelde in 1968. Deze ongeveer één uur durende unieke film is destijds opgenomen door de toen in Lievelde woonachtige architect Schouten.

Verder wordt op geregelde tijden de DVD Vrouwleuwark en oude ambachten, in de jaren negentig opgenomen in en om Erve Kots, afgespeeld. Evenals een DVD met een gesproken ooggetuigenverslag van de cycloon van 1 juni 1927.

De tentoonstelling is opgesteld in het gebouw de Galerie op het terrein van museum Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde, waar ook nog een prachtig geëtaleerde collectie knipmutsen met instructiefilm en wiegjes te bewonderen is.

Dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Toegangsprijs: € 2 euro per persoon, kinderen beneden de 12 jaar gratis.

Museum Erve Kots, Eimersweg 4 Lievelde