04 JUN

Draaidag

Stoomzagerij Nahuis

AFGELOPEN

In dit museum wordt getoond hoe de stoomhoutzagerij werkte in tijden dat het nog in bedrijf was. Op de speciale draaidag op 4 juni kunnen bezoekers de zagerij in vol bedrijf zien.

Op zaterdag 4 juni staat de Stoomhoutzagerij in het teken van de Gelderse ‘Maakdagen 2016’. Gelderland is de maakprovincie van Nederland. Tijdens deze ‘Maakdagen 2016’ staan de Gelderse ambachten en industrie in de schijnwerpers. De Stoomhoutzagerij in Groenlo opent zaterdag 4 juni haar deuren voor bezoekers zodat deze een kijkje kunnen nemen achter de schermen.

Bezoekers kunnen zaterdag Benny Jannink, André te Braake en Frank Diekman aan het werk zien op de stoomhoutzagerij. Frank Diekman, ambachtelijk houtbewerker en meubelmaker, laat zien hoe je van een ronde boomstam handmatig een vierkante balk kunt maken. Frank werkt in principe met eikenbomen. Niet elke boom is geschikt, er wordt dan ook streng geselecteerd op de vorm van de stam, de splitsing en de takken. Het vervaardigen van een puur natuurlijk product vraagt om een traditionele manier van bewerken

Zo is te zien hoe je van een ronde boomstam handmatig een vierkante balk kunt maken. Hoe je met een handboor gaten maakt in die balk en daarna de zogenoemde toogpennen. Dat zijn houten pinnen waarmee de balken aan elkaar bevestigd worden.

Frank werkt in principe met eiken, waarbij de voorkeur uitgaat naar hout van de langzamer groeiende en sterkere boseik. Niet elke boom is geschikt, er wordt dan ook streng geselecteerd op de vorm van de stam, de splitsing en de takken. Het vervaardigen van een puur natuurlijk product vraagt om een traditionele manier van bewerken.

Frank weet het hout zo te bewerken dat de objecten absoluut stabiel zijn, terwijl de oorspronkelijke kromming van het hout zoveel mogelijk behouden blijft. De wringhekken bijvoorbeeld zijn niet alleen bijzonder vanwege hun robuuste vorm, ook de pen-gatverbindingen maken hem uniek. Deze houten pennen maken het o.a. tot een puur ambachtelijk geheel. Voor de wringhekken worden uitsluitend kromme eikenbomen gebruikt.

De Stoomhoutzagerij NAHUIS heeft vele jaren achtereen gedraaid, totdat er plotseling een einde aan kwam, echter... niet voor lang. Dankzij het initiatief en het enthousiasme van vele instanties, particulieren, de familie NAHUIS en de Houthandel en Zagerij NIJENHUIS & HENDRIKSEN B.V. is de ’oude stoomhoutzagerij’ als een werkend museum opnieuw tot leven gekomen.

Een aantal keren per jaar is het museum voor het publiek geopend. U kunt dan met uw eigen ogen zien hoe al 100 jaar met deze machines gewerkt wordt. Alles zal in vol bedrijf zijn. Een herkenning voor de ouderen, een belevenis voor de jongeren!

Foto-expositie
Nieuw dit jaar is de foto-expositie over de geschiedenis van de Groenlose stoomhoutzagerij. Een expositie die enkele jaren geleden was te bezichtigen in de Stadsboerderij Grolle en nu definitief is verhuisd naar een ruimte van het museum aan de Winterswijkseweg. Het betreft hier een collectie van enkele honderden foto's.

De komende draaidagen zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur op:

Aanmelden is niet nodig, alleen voor groepen boven ca. 30 personen raden we aan dit even te laten weten.