07 JAN

Rondleiding Kerkers Groenlo

Rondleiding voor de individuele bezoeker

AFGELOPEN

De historische kerkers onder het oude stadhuis van Groenlo zijn weer open voor publiek. De kerkers niet alleen toegankelijk voor groepen maar op woensdag- en zaterdagmiddag ook voor de individuele bezoeker.

In 1982 werden de kerkers ontdekt. Jarenlang werd er niets mee gedaan. Het idee voor het in ere herstellen van de kerkers komt van Grollenaren Koen Klein Tuente en archeoloog Joop Hubers. De twee besloten een plan in te dienen bij de gemeente en de afgelopen periode zijn ze bezig geweest om de kerkers bloot te leggen.

Oude deuren en waterput
In de kerkers zijn deuren gemaakt van eeuwenoude palen, de waterput is helemaal hersteld en er zijn oude stenen hergebruikt om de toegangstrap te reconstrueren. De planken voor de deur zijn gezaagd uit palen die in 2014 werden gevonden tijdens werkzaamheden in de gracht van Groenlo. Bekend is dat de kerkers rond 1600 gebouwd zijn, tegelijkertijd met het oorspronkelijke stadhuis. Maar ook is er een hele lijst gevonden met mensen die er gevangen hebben gezeten. Blijkbaar was het een soort huis van bewaring waarin mensen wachtten op hun daadwerkelijke straf.

Openstelling
De kerkers zijn zonder afspraak iedere woensdag- en zaterdagmiddag te bekijken. Om 13.30 uur en om 14.30 uur kun je met een gids naar beneden. Je gaat 400 jaar terug in de tijd!
Op de woensdagmiddag kun je je melden bij de VVV en op de zaterdagmiddag kun je je melden bij het Stadsmuseum.

Deelname in volgorde van aanmelding. Er kunnen maximaal 10 personen per keer in.
Prijs: € 2,00 volwassenen en € 1,00 kinderen 4 t/m 12 jaar.
Voor op maat arrangementen voor groepen kun je terecht bij de VVV in Groenlo (0544-461247 / info@vvvgroenlo.nl)