01 JUL

3e Passe-partout Promotiedag in Groenlo

Centrale punt: Stoomhoutzagerij Nahuis

AFGELOPEN

Op zaterdag 1 juli 2017 wordt de tweede zogenaamde Passe-Partout Promotiedag gehouden. Met de speciale passe-partout in de vorm van een jute zakje met daarin dukaten kan men maar liefst 4 toeristische bezienswaardigheden in Groenlo bezoeken.

De deelnemende toeristische bezienswaardigheden zijn:

- Stadsboerderij Grolle
- Stadsmuseum
- Oude Calixtuskerk Slag om Grolle
- Calixtusbasiliek (toren beklimmen)
- Stoomhoutzagerij
- Kerkers onder het stadhuis
- Ritje met de Vestingstad Express

Bij al deze toeristische bezienswaardigheden is de passe-partout te koop. Maar ook bij de receptie van Marveld Recreatie en de VVV in de Kevelderstraat. Voor volwassenen kost deze slechts € 5,00 en voor kinderen tot 13 jaar slechts € 2,50. Voor dit kleine bedrag kunt u van Mei tot en met Oktober op avontuur in Groenlo. U hoeft de dukaten niet in één keer op te maken. U kunt het mooi spreiden gedurende het seizoen. Bij aankoop van de passe-partout ontvangt u een mooie plattegrond met alle normale openingstijden van de bezienswaardigheden. Ook diverse galerieën zijn open. Ook de openingstijden van de galerieën staan op de plattegrond vermeld.

Stoomhoutzagerij middelpunt
Tijdens de Passe-partout Promotiedag van zaterdag 1 juli is de Stoomhoutzagerij Nahuis het middelpunt. Bomen zagen tot planken zoals dat 100 jaar geleden ook al gebeurde. Met (stoom)machines uit die tijd en methoden uit die tijd. Spectaculair om te zien. Tevens is aanwezig een grote verzameling machines voor de machinale bewerking van hout en op de eerste verdieping staan honderden handwerktuigen opgesteld.
De stoomhoutzagerij NAHUIS dateert uit het eind van de voorlaatste eeuw en is voortgekomen uit een radmakerij, die reeds in 1850 bestond. Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd door de aanschaf van een tweedehands Deze stoommachine, die gebouwd is in 1897, is tot 1977 in bedrijf geweest. Na de bedrijfsbeëindiging hebben de toenmalige eigenaren en een aantal instanties en veel vrijwilligers er voor gezorgd dat het geheel is blijven bestaan in de vorm van een stichting.

Extra
Op deze Passe-Partout Promotiedag is de Stoomhoutzagerij Nahuis het middelpunt en zijn er extra leuke activiteiten. Kinderen kunnen bij de houtbewerker kijken hoe tolletjes gemaakt     worden. Is er een heus mini stoomtrein waar ritjes in gemaakt kunnen worden en zijn de liefhebbers van miniatuur stoomtreinen aanwezig met een expositie.

Op onderstaande dagen worden de volgende Passe-partout Promotiedagen gehouden:
Zaterdag 30 september (Stadsmuseum)
Zaterdag 2 september (Calixtusbasiliek)

Tijdens elke Passe-partout Promotiedag is één van de deelnemers het centrale punt. Daar zal dan iets extra's georganiseerd worden. Tussen haakjes de centrale punten per promotie dag.