28 SEP
15 DEC

Expositie kaping van het Grolse kanon

Expositie in Stadsboerderij Grolle

De expositie over de kaping van het Grolse kanon laat het hele verhaal zien aan de hand van veel foto’s, originele krantenknipsels en proclamaties, t/m 15 december 2017 in Stadsboerderij Grolle.

Terug in de tijd met de kaping van het Grolse kanon 

Het Grolse kanon spreekt al jaren tot ieders verbeelding. Kent Groenlo een rijke historie, dit geldt zeker ook voor het kanon. De geschiedenis van het kanon dateert van 1627. Groenlo, toen nog Grol genoemd, was in die tijd in handen van de Spanjaarden. In 1627 werd Grol ontzet door prins Frederik Hendrik en in het strijdgewoel werden 28 kanonnen buitgemaakt. Eén van deze kanonnen werd aan de burgerij van Grol geschonken als oorlogstrofee. Omdat het kanon werd beschouwd als een kostbare herinnering aan de glorieuze overwinning op de Spanjaarden, kreeg het in Groenlo een ereplaats op de Houtwal. Later werd deze plek in Groenlo bekend als de Kanonsbulten. Daar stond het kanon meer dan drie eeuwen lang onaangeroerd door de tijd. Als er iets zo vaste as Grolle was, dan was dat wel het eigen kanon. Wie kon toen vermoeden dat dit kanon in 1957 voor zoveel consternatie zou zorgen.

De inwoners van Groenlo waren zo vertrouwd met hun eigen kanon, dat de verbijstering groot was toen op een dag bleek dat het kanon was verdwenen. In een donkere nacht, van 10 op 11 augustus 1957, gebeurde wat niemand voor mogelijk had gehouden, het kanon werd gekaapt. Die zondagochtend restten de onthutste Grollenaren nog slechts diepe sporen van een grote vrachtwagen, waarmee het kanon was weggehaald. Waar eens op de Houtwal trots het eeuwenoude kanon pronkte, stond nu enkel een regenpijp op kruiwagenwielen, geladen met een steen. Iemand had Groenlo een enorme poets gebakken en al snel gingen er stemmen op dat Lichtenvoorde de boosdoener moest zijn. En later bleek dat ook zo te zijn.

De expositie over de kaping van het Grolse kanon laat het hele verhaal zien aan de hand van veel foto’s, originele krantenknipsels en proclamaties. Groenlo en Lichtenvoorde waren dagenlang in rep en roer en de onderlinge rivaliteit vierde hoogtij. Een expositie die qua samenstelling en beschikbaar materiaal zeker tot de verbeelding spreekt.

Deze expositie is te zien gedurende de maanden oktober, november en half december. De Stadsboerderij Grolle is geopend van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur. De entree is 2,00 euro, maar daarvoor krijgt u een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Ook inbegrepen is een rondleiding door dit historische pand. Het adres van de Stadsboerderij Grolle is Notenboomstraat 15 in Groenlo. Zie onze website www.stadsboerderijgrolle.nl en u kunt ons vinden op Facebook.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henny Garstenveld, beheerder Stadsboerderij Grolle:
Notenboomstraat 15, 7141 AB Groenlo
Telefoon (0544) 46 87 29/06-10 86 16 02
E-mail: info@stadsboerderijgrolle.nl