01 DEC

Kwinkslag

Joost vs Martijn

AFGELOPEN

Theatershow van Joost Frank en Martijn Gelinck, op 1 december 2017 in CC De Mattelier.

Ze hebben al tien jaar ervaring als ‘buutreedners’ in het carnaval. Vorig jaar waren ze de grote verrassing in de theatershow ‘Riesewijk en Co’. Joost Frank (1978) en Martijn Gelinck (1978) durven nu op eigen benen te staan. Onder leiding van regisseur Ellen Kremers werkt het duo uit Groenlo – het Achterhoekse stadje van bier en plezier – aan een eigen volwassen theatershow. ‘We hebben aan het succes gesnoven en moeten nu de kans pakken’.

Riesewijk & Co heeft ons veel gebracht
‘Die eerste grote theatershow met optredens in Overijssel en Gelderland heeft ons wel vertrouwen gegeven dat we op eigen benen kunnen staan’, zegt Joost, ook wel de ‘grappengenerator’ van het tweemanschap genoemd. Waar Joost de ene na de andere mop aangeeft, is tegenpool Martijn het klankbord en de man van de gortdroge antwoorden. Snelle dialogen, korte zinnetjes en gegoochel met woorden zijn kenmerkend voor de Finkeriaanse humor van Achterhoekse bodem.

Een trio dat als duo op gaat treden
‘Eigenlijk zijn we het enige trio dat als duo optreedt’, verklaren de Grollenaren cryptisch hun aanvankelijke plan om als ‘Joost Frank Martijn’ op tournee te gaan.  Om zaaleigenaren, theaters en publiek niet van meet af op het verkeerde been te zetten, werd in overleg met het impresario gekozen voor ‘Joost vs Martijn’, met ‘Kwinkslag’ als titel voor het debuutprogramma.
‘Dreuge kieken’ is een van de sterkste wapens bij de mannen uit de vestingstad, waar Frederik Hendrik vier eeuwen geleden de bloedige ‘Slag om Grolle’  voerde met de Spanjaarden. In de dialogen gaat het vrijwel altijd om lief en leed uit het dagelijks leven. Verdriet, domme pech en mislukkingen achtervolgen Joost en Martijn voortdurend. Ze blijven er stoicijns onder.

Miene vriendin wa s d’r ene van een tweeling......’ - ‘Goh, is dat neet lastig. Haal ‘ie ze nooit deur elkaar?’ - ‘Neuh, heur breur hef ‘n snorretje....’

Complimenten van Herman Finkers
Na een optreden met ‘Riesewijk en Co’ zwaaide een paar maanden geleden de kleed-kamerdeur open en kwam Herman Finkers onaangekondigd het duo opzoeken. ‘Ik heb blauw gelegen van het lachen’, complimenteerde de Twentse komiek de blozende Achterhoekers. ‘Het mooiste wat ons kon overkomen’, blikt Martijn Gelinck terug op de lovende woorden van zijn ‘grote voorbeeld’ Finkers.

Prijs: € 18,50
Aanvang: 20:00 u