Slag om Grolle

Slag om Grolle
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) wordt de strijd van de opstandige staten der Nederlanden tegen Spanje geleid door achtereenvolgens Willem van Oranje en zijn zonen Maurits en Frederik Hendrik. De Achterhoek, maar ook grote delen van Brabant, Limburg en Overijssel, zijn in de tweede helft van de 17e eeuw het strijdtoneel van de Tachtigjarige Oorlog. Hier is dan ook absoluut geen sprake van een Gouden Eeuw. En de overwegend katholieke bevolking van deze streken zat dan ook echt niet te wachten om ‘bevrijd’ te worden door de legers van de prins. Tijdens de Slag om Grolle wordt de belegering van het stadje ‘Grol’ in de zomer van 1627 herbeleefd. Op 20 juli 1627 komt namelijk het Staatse leger onder leiding van prins Frederik Hendrik voor ‘de starcke stadt Groll’. Een gebeurtenis die de stad even, maar heel nadrukkelijk, in het middelpunt van de vaderlandse geschiedenis brengt.

Welkom in 1627
De Spaanse vlag wappert op de kerktoren in Grolle. Kinderen spelen een spelletje op straat, handelaren pingelen over de prijs van hun waren, varkens draaien aan het spit. Alles lijkt rustig… Totdat het bericht komt dat het Staatse leger onder leiding van Prins Frederik Hendrik nadert. Paarden galopperen over het veld, kanonnen bulderen, musketten worden afgevuurd en de re-enactors trekken ten strijde. Grolle is in staat van beleg.

Re-enactment Slag om Grolle
De volgende Slag staat gepland van 25 t/m 27 oktober 2024. Gedurende drie dagen en nachten gaat heel Groenlo terug naar het jaar 1627 en kun je als bezoekers een boordevol programma verwachten. Overdag is de gehele binnenstad autovrij en zijn straten gevuld met historische ambachten, muziek, theater en marktkramen. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten, kun je heerlijk eten in stijl en aanschouw je de veldslag die hier 4 eeuwen geleden plaatsvond.

Slagveld
Drie dagen vochten de ‘Staatse troepen’ zich via zigzagloopgraven een weg naar de stad, waar de Spaanse bezetters zich zondag uiteindelijk moesten overgeven. Iedere middag vindt op het Slagveld de “Slag om Grolle” plaatst. Meer dan 1500 re-enactors vechten verdeeld aan Staatse of aan Spaanse zijde, waarbij de Staatse zijde wordt aangevoerd door Frederik Hendrik. Een gevecht met bulderende kanonnen, pieken, rapiers en musketten en paarden, die speciaal voor dit soort situaties zijn getraind. Zal het Frederik Hendrik lukken om Grol te heroveren op de Spanjaarden?

Kinderactiviteiten
Hoe zou het voor kinderen in de zeventiende eeuw zijn geweest? Er was geen televisie, mobiel of computerspelletje. Maar dat ze zich niet hoefden te vervelen is zeker, want kinderen vermaakten zich met heel andere dingen. Veel daarvan is op diverse plekken in de stad te zien en zelf te doen!

Het leven van alledag
Al wandelend door een geschiedenisboek, dat is wat je te wachten staat bij het betreden van de historische binnenstad. De Grolse (binnenstad)bewoners halen letterlijk alles uit de kast om tijdens het evenement zo goed mogelijk en historisch verantwoord voor de dag te komen. In combinatie met de diverse handelaren, ambachten, entertainment en 17e-eeuwse horeca ervaar en proeft u hoe een dag uit het leven van ‘burgers en buitenlui’ er in 1627 uitzag.

Muziek & theater
Op verschillende plekken in de stad wordt de levendigheid van het historische centrum versterkt door muziek en theater. Je kunt zomaar een jongleur of goochelaar treffen in een van de straten! Vergeet ook niet even stil te staan bij het straattoneel, die kluchten opvoeren of lofdichten aan Grolle ter gehore brengen. Maar pas op voor de leprozen, bedelaars en dames met gele sokjes aan…

Kijk voor alle informatie op: www.slagomgrolle.nl