AVOG Crash museum

In de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland zo’n 7500 vliegtuigen neergestort, waarvan zo’n 400 in Groenlo en de rest van de Achterhoek. Al sinds 1972 houdt de AVOG (Stichting Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep) zich bezig met het opsporen en opgraven van deze toestellen en hun bemanningen, om hun verhaal niet verloren te laten gaan en stukjes van de puzzel op te lossen als het gaat om bemanningen die nog steeds als vermist te boek staan. Ook bezoeken tot op de dag van vandaag vele nabestaanden van omgekomen vliegtuigbemanningen het museum. In veel gevallen om de laatste tastbare herinnering van hun vader, oom, opa, broer, vriend of kennis van dichtbij te kunnen bekijken en de plekken te bezoeken waar zij hun leven gaven. AVOG verteld aan de hand van de op zichzelf kille wrakstukken, deze stille getuigen, de indrukwekkende verhalen van hen die hun leven gaven in de luchtoorlog van 1940-1945 voor onze vrijheid.

Ook aan u vertellen wij graag dit bijzondere en vaak ontroerende verhaal. Het verhaal van jonge jongens en mannen die al dan niet vrijwillig hun leven in de waagschaal legden op grote hoogtes en in ijzige kou waar de dood constant op de loer lag. Hoe beleefden zij de angst en de spanning in hun “vliegende doodskisten” en hoe verging het hen wanneer zij werden neergeschoten.

Openingstijden:
Het museum is iedere eerste zondag van de maand geopend van 13:00 – 17:00 uur en ook op afspraak te bezoeken.
Extra openstellingen in juli +augustus. In deze maanden zijn we elke zondag open van 13:00 – 17:00 uur.

Entree:
Prijs: € 5,- Volwassenen / € 3,- Kinderen tot 12 jaar / Groepen krijgen korting.

COVID19 aanpassingen:
Vooraanmelding van uw bezoek is niet nodig, het kan wel zijn dat u bij aankomst even moet wachten als het maximum aantal toe te laten bezoekers is bereikt. Ook vragen wij u bij de ingang of u gezondheidsklachten heeft en dient u uw naam en telefoonnummer achter te laten. Verder zijn i.v.m. Covid19 door ons de noodzakelijke maatregelen getroffen.

U bent van harte welkom!


AVOG Crash museum

Europaweg 34
7137 HN Lievelde