Vragenderveen

Bijzonder hoogveengebied in Vragender

Drie kilometer ten oosten van het Achterhoekse kerkdorp Vragender, tussen Lichtenvoorde en Winterswijk, ligt een uniek hoogveengebied. Hoogveen dat nog leeft.

Het groeit aan. In Nederland is er nog geen honderd hectare levend hoogveen meer over. Het Vragenderveen, dat onderdeel uitmaakt van het Korenburgerveen is 110 hectare groot. De Stichting Marke Vragender Veen heeft daarvan een groot deel in eigendom. Rond het veen ligt een bufferzone die het eigenlijke veen moet beschermen tegen de instroom van voedselrijk water, dat schadelijk is. Het gebied wordt al meer dan zestig jaar met succes beheerd door de Stichting Marke Vragender Veen, de oudste agrarische natuurbeschermingsorganisatie. Het Vragenderveen is een restant van een moerasgebied, dat zich over een groot deel van de Achterhoek en het aangrenzende Duitsland uitstrekte.

Het Vragenderveen ligt in het Nationaal Landschap Winterswijk. Nationale Landschappen, er zijn er twintig in Nederland, het zijn gebieden met een uitzonderlijk mooi landschap. Vaak hebben zij een interessante cultuurhistorische en bijzondere recreatieve waarde. Het ligt westelijk van het Oost-Gelders plateau. Daardoor zijn er subsidies beschikbaar voor plannen die het landschap en de leefbaarheid verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om de aanleg en onderhoud van fiets- en wandelpaden, maar ook om maatregelen die de sociale samenhang en leefbaarheid versterken.

Excursies

Je kunt onder leiding van een gids door het Vragenderveen. VVV Oost Gelre heeft i.s.m. Stichting Marke Vragender Veen speciale excursiedagen uitgezocht, waarop je kunt inschrijven. De excursies hebben een educatief en avontuurlijk karakter en gaan door een kletsnat veengebied, dus kom in oude lange broek en draag laarzen of oude gympen welke goed vastgemaakt kunnen worden. Het is raadzaam om een droge broek en sokken mee te nemen. Gezien onze ervaring is het verstandig een flesje water mee te nemen. De deelname aan de excursies is voor eigen risico.  Kinderen mogen pas deelnemen vanaf 8 jaar.

Vraag tijdig aan om teleurstelling te voorkomen. De bijdrage voor de excursies zijn € 5,00 voor personen van 16 jaar en ouder en € 2,50 voor personen tot 16 jaar. Graag contant betalen bij de gids.

Je kunt de auto of fiets parkeren op de parkeerplaats tegenover Restaurant Beneman in Vragender en daar wacht de gids op alle deelnemers.

Aanmelden bij de VVV in Lichtenvoorde op 0544-375775 of via info@vvvlichtenvoorde.nl

Data voor 2024 zijn:
– 23 juni
– 14 juli
– 28 juli
– 18 augustus
– 15 september
– 29 september
– 6 oktober
– 20 oktober
– 10 november
– 17 november

Deze onderstaande Youtube filmpjes werden gemaakt door BuitenGewoon en gaat over het prachtige gebied in het Nationaal Landschap, namelijk het Korenburgerveen en het Vragenderveen. In deze twee filmpjes zie je alle rijkdom die dit gebied herbergt!