Lezing ‘Grols Gewin’ door Godfried Nijs

Lezing ‘Grols Gewin’ door Godfried Nijs

Op woensdagavond 10 april, om 19.30 uur, kan iedereen die geïnteresseerd is in de Tachtigjarige Oorlog, terecht in de Bibliotheek Groenlo voor een lezing van Godfried Nijs. Nijs is kenner op het gebied van de Tachtigjarige Oorlog én conservator van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo. Hij is de schrijver van het prachtige boek ‘Grols gewin’, ook de titel van deze lezing.

Al veertig jaar bestudeert en beschrijft Lichtenvoordenaar Godfried Nijs met veel passie de Tachtigjarige Oorlog rond Groenlo en de wijde omgeving. Hierover schreef hij het boek ‘Grols Gewin’, dat vorig jaar in december officieel gepresenteerd werd. Bij het doorlezen van het boek krijgt de lezer een goede indruk van de gebeurtenissen in deze roerige tijd. Het boek was één van de genomineerden voor de prijs ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers’.

In ‘Grols Gewin’ wordt een groot deel van de Tachtigjarige Oorlog beschreven, toegespitst op Grol en het gebied tussen Zutphen en Münster. Want wie Grol in bezit had, ‘gewonnen had’, bepaalde voor een belangrijk deel de gebeurtenissen die plaatsvonden in deze streek.

Het werd duidelijk dat Holland er alles aan gelegen was, de oorlog buiten hun eigen provinciegrenzen te houden. Voorwaarde voor een Hollandse ‘Gouden Eeuw’ in oorlogstijd. Dat lukte in de eerste decennia van de strijd. De rest van de Tachtigjarige Oorlog werd voor een belangrijk deel en nog vele jaren daarna in onze omgeving uitgevochten, met alle ellende van dien.

Voor ‘Grols Gewin’ zijn oude en nieuwe bronnen onderzocht. Dat leverde nieuwe inzichten en ontdekkingen op die in de lezing aan de orde zullen komen.

De lezing is een aanrader voor alle geïnteresseerden in de Achterhoekse geschiedenis, maar ook bijvoorbeeld voor iedereen die tijdens de aankomende Slag om Grolle als figurant aan de slag gaat.

Kaarten voor deze lezing zijn te boeken via www.oostachterhoek.nl
Kosten voor leden € 2,50 en niet-leden € 3,50

In de buurt